Mal de débarquement

Mal de débarquement

Leto, dovolenka, more, plavba loďou… pre mnohých to znie romanticky, pre iných dobrodružne. Niektorí ľudia ale po návrate na pevninu môžu pocítiť tzv. Mal de débarquement syndróm (MdDS), alebo aj syndróm z vylodenia.

Je to subjektívny pocit pohybu samého seba po tom, ako ste boli vystavená alebo vystavený pasívnemu pohybu, typicky po pobyte na lodi.  Môže sa vyskytnúť aj po cestovaní lietadlom alebo autom, dokonca aj po niektorých zážitkoch virtuálnej reality.

Ak sú ťažkosti prechodné – do 48 hodín, považujú sa za normálne, fyziologické. Sú bežné u lodného personálu alebo zdravých pasažierov. Ak však pocity pohojdávania trvajú viac ako 3 dni, považujú sa za patologické. U niektorých ľudí môžu pretrvávať mesiace až roky.

Prevažne postihuje ženy v strednom veku 30-65 rokov.

Petra, 40:

Počas dovolenky v Grécku sme boli na plavbe výletnou loďou. Trvala asi 12 hodín. Na lodi bolo viacero aktivít, ale bola som unavená a časť plavby som strávila v uzavretej kajute.

Niekoľko hodín po vylodení som si uvedomila zvláštny pocit pohojdávania a kolísania, akoby som ešte stále bola na lodi. Výrazný bol pri prudkých pohyboch hlavou, napríklad pri prudkom predklone a záklone pri česaní. Bolo to nepríjemné a ani po návrate z dovolenky pocit neprestával. Hojdanie som pociťovala po celý deň a nemohla som sa sústrediť na prácu na počítači. Zvláštne bolo, že pocity kolísania celkom ustúpili počas jazdy autom.

Orientačné aj špecializované prístrojové vyšetrenia rovnováhy boli v norme, absolvovala som aj magnetickú rezonanciu mozgu. Bolo mi odporučené vyhýbať sa stresu a dostatočne spať. Ťažkosti odozneli asi po 2 mesiacoch.

Príznaky Mal de débarquement

Aj po vylodení pretrváva pocit, akoby ste na lodi ešte stále boli:

  • Kolísanie
  • Hojdanie
  • Kývanie
  • Vlnenie

To spôsobuje u ľudí dlhodobú nerovnováhu, únavu a ťažkosti so sústredením sa alebo „brain fog“. Mávajú aj zvýšenú citlivosť na zrakové podnety a úzkosť až depresie.

Typicky pri pasívnej jazde autom príznaky ustupujú.

Kritériá ochorenia Mal de débarquement syndrome podľa medzinárodnej komisie ICVD:

  • Nerotačné vertigo charakterizované pocitom kolísania, hojdania, vlnenia neustále alebo počas väčšiny dňa
  • Ťažkosti začali do 48 hodín po tom, ako ste boli vystavená alebo vystavený pasívnemu pohybu
  • Príznaky dočasne ustúpia, keď ste vystavená alebo vystavený pasívnemu pohybu
  • Príznaky trvajú viac ako 48 hodín
  • Vylúčené iné príčiny ťažkostí.

Existujú aj atypické formy.

Mechanizmus vzniku Mal de débarquement

Nie je celkom objasnený. Predpokladá sa nedostatočná adaptácia, prispôsobenie sa stabilnému prostrediu po tom, ako ste boli vystavená či vystavený pasívnemu pohybu.

Ide o nedostatočnú adaptáciu periférnych rovnovážnych reflexov (vestibulo-okulárneho – VOR). A zároveň dochádza pri MdDS k centrálnej poruche neuroplasticity (neuroplasticita – schopnosť mozgu vytvárať si nové neurónové spojenia na základe vplyvov prostredia a okolností.)

Čiže akoby sa mozog a vaše reflexy prispôsobili pobytu na lodi, ale nevedia sa prispôsobiť pobytu na pevnej zemi.

Vyšetrenia

Vyšetrenia sluchu, rovnovážneho aparátu vrátane MRI mozgu a vnútorného ucha sú v norme.

Liečba Mal de débarquement

Ustúpi väčšinou spontánne. Vhodná je redukcia stresu. Veľký význam má poučenie o charaktere ochorenia.

Čiastočné zlepšenie môžu priniesť niektoré lieky:

Benzodiazepíny – lieky na zníženie úzkosti, v nízkych dávkach, vzniká na ne závislosť.

SSRI  (selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu) a SNRI  (inhibítory spätného vychatávania serotonínu a noradenalínu) – patria medzi antidepresíva.

Vestibulárna rehabilitácia nemá jednoznačné výsledky.

K novým výskumným metódam liečby patrí repetitívna transkraniálna magnetická stimulácia a liečba pomocou optokinetických stimulov. Možnosti sú aj s využitím virtuálnej reality.

Aký je rozdiel medzi MdDS a kinetózou?

Kinetóza vzniká pri dráždení rovnovážneho a zrakového systému počas pohybu (jazda v aute, na kolotoči…). MdDS sa objaví až po ukončení pasívneho pohybu.

Pocit na zvracanie, zvracanie, potenie sú pri kinetóze bežné, pri MdDS nepatria medzi typické prejavy.

Lieky proti zvracaniu sú účinné pri kinetóze, ale nie pri MdDS.

Ktoré ochorenia ešte treba odlíšiť?

MdDS bez pohybového spúšťača (non motion triggered MdDS, nonMT-MdDS) – vzniká náhle, ale nie po pasívnom pohybe. Pri pasívnom pohybe (v aute) však ťažkosti ustupujú. Častejšie sa vyskytuje u ľudí, ktorí mávajú migrény.

PPPD (persistent postural perceptual dizziness) – chronická porucha rovnováhy rotačného aj nerotačného charakteru. Spúšťačom nie je pohyb, ale rôzne zrakové podnety. Pri pohybe sa jej priebeh zhoršuje. PPPD býva následkom iných, akútnych alebo záchvatovitých porúch rovnováhy alebo aj psychologických udalostí.

Záver

Mal de débarquement nie je na Slovensku častá diagnóza. V prímorských krajinách je o nej väčšie povedomie. Práve pochopenie tohto ochorenia, poučenie o jeho charaktere môže naštartovať samoúzdravné mechanizmy.