BPPV – najčastejšia príčina závratov

BPPV – najčastejšia príčina závratov

Zatočí sa Vám hlava pri pozeraní na mesiac alebo na úrodu jabĺk na strome? Máte problém so závratom pri kvapkaní kvapiek do nosa? Budíte sa v noci na točenie hlavy pri otočení na bok v posteli? Možno ste si mysleli, že máte závrat z krčnej chrbtice.

Existencia závratov z krčnej chrbtice sa stále považuje za kontroverznú a ich počet za veľmi nadhodnotený. Oveľa pravdepodobnejšie je, že máte problém vo vnútornom uchu.

Najčastejšou príčinou závratov – pocitu točenia hlavy – je benígne paroxyzmálne polohové vertigo  (BPPV). Spôsobuje až 20% závratových stavov. Niekedy počas svojho života zažije BPPV jeden z 10 ľudí.

Čo táto skratka znamená?

B – benígne – inak povedané – nezávažné. Nejde o život ohrozujúce ochorenie, aj keď sa tak človek pri silnom závrate môže cítiť.

P – paroxyzmálne – záchvatovité – objavuje sa opakovane

P – polohové – závrat je vyvolaný určitou zmenou polohy hlavy

V – vertigo – pocit točenia samého seba alebo svojho okolia

Závrat pri BPPV:

  • Je krátkotrvajúci – len niekoľko sekúnd, maximálne do 1 minúty.
  • Môže byť mierny ale aj silný.
  • Má točivý charakter.
  • Je vyvolaný zmenou polohy hlavy v určitom smere.
  • Môže vám byť na zvracanie a môžete aj zvracať.
  • Aj mimo atakov vertiga môžete pociťovať miernu nestabilitu.
  • Nie je prítomné súčasné zhoršenie sluchu ani novovzniknuté neurologické príznaky.
  • Účinnú liečbu môžete dostať už pri prvej návšteve v našej ambulancii.

Typické vyvolávajúce pohyby sú:

  • Líhanie, sadanie na posteli.
  • Otáčanie sa poležiačky na bok.
  • Záklony hlavy u zubára alebo pri umývaní vlasov u kaderníčky.
  • Dočahovanie predmetov z hornej police.
  • Zohýbanie sa.

Ako BPPV vzniká?

BPPV je ochorenie vnútorného ucha. Vo vnútornom uchu – v jeho rovnovážnej časti sa vo vačku (utriculus) a vrecúšku (saculus) nachádzajú kryštáliky uhličitanu vápenatého (otokónie). Majú tam byť prilepené na želatínovej vrstve a umožňujú nám vnímať gravitáciu a lineárne zrýchlenie – teda pohyb nahor – nadol, do strán a pohyb dopredu – dozadu. 

Môže sa však stať, že sa tieto kryštáliky z vrstvy želatíny uvoľnia a sú vo vačku (utrikule) voľne pohyblivé. Potom sa môžu pri pohybe hlavou nedopatrením dostať do niektorého z troch polkruhovitých kanálikov.

 To sú časti vnútorného ucha, pomocou ktorých vnímame uhlové zrýchlenie, teda otáčanie hlavy: záklon – predklon, úklony a otáčanie do strán. 

Najčastejšie sa uvoľnené kryštáliky – otokónie – dostávajú do zadného polkruhovitého kanálika, ktorý reaguje na záklony hlavy. Citlivé bunky v kanáliku v prítomnosti otokónií pri pohyboch hlavy vysielajú do mozgu oveľa silnejší signál ako len informáciu o záklone hlavy. Signál, že sa točí celý svet. Zriedkavejšie je problém v bočnom – horizontálnom kanáliku.

Prečo sa otokónie odlepujú?

  • Najčastejšie u  žien po menopauze v dôsledku zmeny metabolizmu vápnika.
  • Časté je aj posttraumatické BPPV – po úraze hlavy. Môže to byť silné, ale aj slabé buchnutie, napríklad pády alebo aj hlavičkovanie pri futbale.
  • Hovorí sa aj o prenesených vibráciách pri vŕtaní zubov.
  • BPPV môže byť následkom iných ochorení vnútorného ucha – po vestibulárnej neuronitíde, pri Menièrovej chorobe alebo vnútroušnej poruche sluchu.
  • Niekedy sa vyvinie po dlhodobom znehybnení, napríklad u pacientov po operáciách, v súčasnosti aj po ťažkom priebehu covidu19.
  • Vo zvýšenej mierne sa vyskytuje pri nízkych hladinách vitamínu D.
  • Ak sa príčina nezistí, označuje sa BPPV ako idiopatické.

Ako sa diagnóza potvrdí?

Na základe podrobného rozhovoru (anamnézy) môžeme túto diagnózu predpokladať.

Pri vyšetrení závratov hľadáme špeciálne pohyby Vašich očí, ktoré súvisia s dráždením rovnovážneho systému. Nazývajú sa nystagmus.

Ochorenie BPPV sa potvrdí pomocou provokačných – polohovacích manévrov na vyšetrovacom lôžku. Po ľahnutí na chrbát s pootočenou hlavou a pri otáčaní hlavy do strán sledujeme vznik nystagmu. V našej ambulancii používame najčastejšie Dix-Hallpikeov manéver na zistenie BPPV zadného polkruhovitého kanálika a supine roll test na BPPV bočného kanálika.

Niekedy je potrebné doplniť aj ďalšie prístrojové vyšetrenia na posúdenie funkcie vnútorného ucha alebo magnetickú rezonanciu mozgu na vylúčenie iných príčin závratí.

V zložitejších prípadoch je výhodné použitie video Frenzlových okuliarov s možnosťou presného zaznamenania charakteru nystagmu.

Ako sa BPPV lieči?

U mnohých pacientov BPPV ustúpi samé do niekoľkých týždňov alebo mesiacov. Otokónie sa môžu z polkruhovitého kanálika presunúť a ťažkosti ustúpia.

Rýchlejšou úľavou od ťažkostí sú tzv. repozičné manévre. Je to séria špecifických pomalých otočení hlavou tak, aby sa kryštáliky otokónií presunuli počas cvičenia späť do vačku (utrikulu) vo vnútornom uchu, kde nespôsobujú ťažkosti a po čase sa rozpustia.

V našej ambulancii najčastejšie využívame Epleyho manéver na BPPV zadného polkruhovitého kanálika a  Lempertov barbecue manéver na BPPV bočného kanálika. Možností je viacero a niekedy je potrebné použiť niekoľko manévrov po sebe.

Medikamentózna liečba väčšinou nie je potrebná.

Chirurgická liečba v prípade zlyhania iných možností je veľmi zriedkavá.